Tiimivalmennus erittäin haastavissa olosuhteissa työtä tekevien kanssa.

Pääsin aloittamaan tiimivalmennuksen 19.4.2025 Libanonissa Azima-hankkeen 12 sosiaalityöntekijän kanssa. Valmennukseen osallistuvat työntekijät ovat itse myös palestiinalaisia pakolaisia. He asuvat eri Libanonin pakolaisleireissä ja tekevät niissä päivittäin vaativaa, merkityksellistä työtä omissa yhteisöissään.

Ensimmäisellä valmennuskerralla pysähdyimme peruskysymysten äärelle:
🔹 Mikä on sosiaalityöntekijän työkuva?
🔹 Mitkä ovat työn keskeiset tehtävät ja odotukset?
🔹 Mitä kertyy arkeen työkuvan ulkopuolelta?
🔹 Mikä vie työaikaa ja mikä työssä koetaan kaikkein merkityksellisimmäksi?

💬 Sosiaalityöntekijät tunnistivat, kuinka moni tehtävä ei virallisesti kuulu heidän vastuulleen, mutta päätyy silti heidän hoidettavakseen. Tämä aiheuttaa ajoittain kiireen ja riittämättömyyden tunnetta ja vie aikaa siltä työltä, joka koetaan kaikkein tärkeimmäksi.

Valmennuksessa keskeistä oli myös psykologinen turvallisuus: uskallus puhua, kysyä ja tulla näkyväksi. Se, että tulee nähdyksi ja kuulluksi, on erityisen tärkeää ympäristössä, jossa vaikuttamisen mahdollisuudet ovat rajalliset ja jossa moni kohtaa päivittäin syrjintää, alistamista ja perusoikeuksien puutetta.

Oli vaikuttavaa seurata, miten nopeasti ryhmä lähti reflektoimaan ja rakentamaan yhteistä ymmärrystä. Jo ensimmäinen päivä oli täynnä oivalluksia ja aitoa halua jatkaa keskusteluja ja syventää reflektiota.

Seuraavalla kerralla tutkimme, miten Libanonin sota on vaikuttanut työhön, jaksamiseen ja tiimin yhteyteen.

📌 Tiimivalmennus ei tarjoa valmiita vastauksia, mutta se luo turvallisen tilan, jossa asioita voidaan tutkia yhdessä.

19.4.2025